Manuel Jacmenović, predsjednik Društva za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica „Ornitološki laboratorij“ svoj je život posvetio zaštiti i spašavanju ptica. Nakon utočišta za ptice koja je imao u Zagrebu i Pisarovini, odlučio se vratiti u svoj kraj i na očevini nastaviti ono što već godinama radi diljem Hrvatske.

– Prvo sam bio u Zagrebu, no tamo je bilo malo mjesta, a ne možete u Zagrebu zbog manjka prostora ni imati utočište, onda sam otišao pokraj Pisarovine, tamo smo imali najam i prostora koliko je teren dopuštao, a ovdje u Sišćanima je četiri puta veći teren i imat ću toliko puta više ptica. Tamo smo imali centar za prihvat galebova, a ovdje ćemo imati ptice močvarice, golubovke, ptice koje su za udomljavanje itd., kaže Jacmenović koji je u javnosti poznat pod nadimkom „Šaptač pticama“.

Svoje znanje o pticama prenosi na mlade pa je tako u sklopu projekta „Čazma Natura“ u Čazmi održao 25 radionica za učenike osnovne škole.

Što se tiče financiranja rada Udruge, za sebe kaže da je pravi David Copperfield jer je teško za više od 200 ptica, a ljeti i više od 400, osigurati sve što im je potrebno.

– Za sad se financiramo isključivo preko donacija koje stižu i pokrivaju potrebe našeg utočišta, ali ne mogu pokriti potrebe njegovog razvoja. Naše utočište treba imati infrastrukturu koja se ne može financirati samo iz donacija, već nam trebaju i sponzori ili netko tko bi mogao pomoći na način da nam donira panele za ogradu, letve, žice, daske…

S obzirom na pozitivnu energiju kojom zrači, ne sumnjamo da će Manuel uspjeti u svojemu naumu i u Sićanima izgraditi utočište za ptice na prostoru koje, kad smo ga posjetili, nije odavalo pravu sliku onoga što će tamo biti izgrađeno – krletke za različite vrste ptica jer ne mogu biti sve zajedno smještene, hranilišta i sve potrebno da se ozlijeđenim pticama pomogne u njihovom povratku u prirodu ili, ako to neće biti moguće, u dostojanstvenom nastavku života.

Manuel i Društvo za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica „Ornitološki laboratorij“, da bi uspjeli u svojemu naumu, trebaju pomoć i podršku cijele zajednice. Stoga pozivamo sve dobronamjerne istomišljenike, zaljubljenike u prirodu čazmanskog kraja, da se jave Manuelu, kako bi zajedno lakše ostvarili cilj.

Foto: Super portal