U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Čazmi, provest će se kolektivna sadnja drveća, ponajprije u školama, vrtićima i drugim institucijama, ali pozvani su i svi pojedinci koji to mogu i žele da se pridruže. Građanska akcija “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25.,26. i 27.10.2019.” pokrenuta je putem facebook-a, potaknuta velikom ekološkom katastrofom, odnosno požarima u Amazoni i Sibiru.

Akciju je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, kroz otvorenu grupu na Facebooku, u koju se svatko može učlaniti te informirati o biljnim vrstama i kako ih pravilno zasaditi.

“Tri dana zajedničkog uživanja u sadnji diljem države. Naglasak je na slobodnoj sadnji svakog pojedinca i poticanje na razmnožavanje biljaka, stvaranje vrtova. Uzgoj iz koštice kako bi kasnije zasadili tamo gdje je najpotrebnije. Djelujmo namjerno. Zasadi drvo, ne budi panj!”, poručuju organizatori.

Koordinatorica akcije za škole Bjelovarsko-bilogorske županije je nastavnica biologije u Osnovnoj školi Čazma, Ivana Gračanac Moguš, koja će nadzirati sadnju drveća u OŠ Čazma u petak, 25. listopada, od 11 sati. Drveće će saditi i sve područne škole, Srednja škola Čazma te DV „Pčelica“ Čazma, a donaciju sadnica osigurale su Hrvatske šume.