Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade područne škole Grabovnica, na adresi Ante Starčevića 56, Grabovnica, Osnovne škole Čazma“.

Temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Čazme osigurano je 638.680,55 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za provedbu projekta „Energetske obnove zgrade područne škole Grabovnica, na adresi Ante Starčevića 56, Grabovnica, Osnovne škole Čazma“.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1.200.000,00 kuna, tako da je otprilike jednak udio Grada Čazme.

Cilj projekta je smanjenje potrošnje toplinske energije za više od 50% te je u skladu s time obnovljena vanjska ovojnica, izrađen visokoučinkovit sustav grijanja, zamijenjena unutarnja rasvjeta štednom, izgrađena prilazna rampa za osobe s invaliditetom i prilagođen sanitarni čvor osobama s invaliditetom te izrađen energetski pregled nakon obnove.

“Osim same škole, u Grabovnici smo uložili i za obnovu doma i prenamijenili ga u sportsku dvoranu, kao što smo već učinili s domovima u Dragancu i Milaševcu, a za što smo izdvojili 600.000 kuna uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja.

Zanovili smo dječje igralište i asfaltirali prilaz i površinu iza doma koja će služiti za nastavu tjelesnog i igre na otvorenom pa se ukupno ulaganje u ovo prigradsko naselje u posljednjih godinu dana time penje na oko 2 milijuna kuna.

Kao Grad – prijatelj djece, mnogo ulažemo u infrastrukturu i objekte namijenjene djeci: kao što smo obnovili školu u Grabovnici, tako ćemo učiniti i u Vrtlinskoj. Prijavit ćemo projekt energetske obnove PŠ Vrtlinska koja je također u vlasništvu Grada Čazme. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 800.000 kuna, a prijave će se otvoriti u rujnu.

Bili smo prvi i tada jedini grad u županiji koji je prije 4 godine omogućio besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, a posljednjih godina kupujemo radne bilježnice i drugi pribor s obzirom da udžbenike financira država.

Prije nekoliko godina o vlastitom smo trošku izveli zahtjevan građevinski projekt spajanja cesta i omogućavanja bolje i sigurnije regulacije prometa kod matične osnovne škole u Čazmi te smo u potpunosti infrastrukturno obnovili školsku ulicu.

Kako bi naši građani, a posebno naša djeca i školarci što sigurnije sudjelovali u prometu, intenzivno radimo na izgradnji nogostupa u našim naseljima kako bi učenicima omogućili što sigurniji put do škole ili autobusa.

Sufinanciramo prijevoz učenika koji putuju manje od 5 km do škole, a koji nisu obuhvaćeni sufinanciranjem države.

U naš najveći europski projekt Čazma Natura, koji je u punom zamahu, uključili smo Osnovnu školu Čazma koja je zahvaljujući tom projektu dobila arboretum i učionice na otvorenom te vrijednu laboratorijsku i informatičku opremu.

I dalje ćemo brinuti o našim najmlađima, počevši od novorođenčadi za koje smo povećali naknade, preko predškolaca kojima smo obnovili i dogradili vrtić za vrijednost od 10 milijuna kuna pa sve do studenata za koje isplaćujemo jednokratne novčane pomoći i omogućujemo studentske kredite.

Želimo svima omogućiti što bolje uvjete za život i ravnomjeran razvoj svih naših naselja”, ovom je prigodom napomenuo gradonačelnik, Dinko Pirak.

Konferenciji je prisustvovala i ravnateljica OŠ Čazma, Lidija Osman, koja je zahvalila na dosadašnjoj i pozdravila buduću suradnju i podršku Grada Čazme OŠ Čazma.