Sljedeći tjedan počinju radovi na izradi vanjske ovojnice (fasade) tog objekta čime će obnova biti privedena kraju.

Potkraj prošle godine počeli su građevinski radovi na prenamjeni zgrade bivšeg tehničkog pregleda u Čazmi, za potrebe čazmanske Javne vatrogasne postrojbe.

Unutrašnjost zgrade u potpunosti je obnovljena. Srušeni su pojedini pregradni zidovi kako bi se dobio novi raspored prostorija i povećao prostor, izgrađena je čajna kuhinja i prostor za boravak vatrogasaca u dežurstvu, ured za zapovjednika i zamjenika te novi sanitarni čvorovi. Stara stolarija zamijenjena je plastičnom, uveden je novi sustav grijanja te proveden novi razvod struje i postavljena nova rasvjeta. Obnovljeni su i podovi. Vrijednost tih radova je oko 480.000 kuna i financirani su iz Proračuna Grada Čazme, a Javna vatrogasna postrojba preselila je u nove prostore tijekom proljeća ove godine.

Postavljanje fasade vrijedno je oko 75.000 kuna i također će se financirati iz Gradskog proračuna.

Inače, Čazma je među prvima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izradila procjenu i plan vatrogasne djelatnosti kako bi se mogla oformiti Javna vatrogasna postrojba. Sredstva iz Fonda za izravnanje odobrena su 2005. te je od prvog siječnja te godine formirana Javna vatrogasna postrojba. Ona trenutačno zapošljava sedamnaest djelatnika.

U posljednjih nekoliko godina, u obnovu društvenih i vatrogasnih domova na području grada Čazme uloženo je više od 3 milijuna kuna. Već nekoliko godina, Grad Čazma sustavno ulaže u te objekte kojih je, u 36 naselja, više od 20.

Mjesni i vatrogasni domovi nekada bili središta okupljanja, no s vremenom, njihova je važnost jenjala, a mnogi su postali zapušteni i zaboravljeni. Kako bi na neki način vratili život u svoja naselja, odnosno stanovnicima ponovno omogućili okupljanja u uređenim prostorima, Grad Čazma prvotno je sve domove legalizirao, projektirao i katastarski uredio, a onda počeo s uređivanjem, dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom zahvaljujući domaćim ili stranim fondovima.

Posebnost u gradu Čazmi je i prenamjena mjesnih domova u sportske dvorane. Na taj su način već uređena tri mjesna doma koji služe ponajprije za održavanje nastave tjelesnog odgoja za učenike tamošnjih područnih škola, odnosno za rekreaciju. Uz kompletnu obnovu doma u Grabovnici, Grad Čazma obnovio je i zgradu tamošnje područne škole. Dom u Grabovnici trenutačno koriste učenici OŠ Čazma – PŠ Grabovnica, Čazmanske mažoretkinje i Udruga Sport plus.

Obnovljeni su i domovi u Gornjem i Donjem Dragancu, Bojani, Dapcima, Prnjarovcu, Milaševcu, Vagovini, Mikloušu, Općevcu, Bosiljevu, Lipovčanima, Pavličanima, Vrtlinskoj. U budućem razdoblju, planiraju se radovi na domovima u Cerini, Komuševcu i Zdenčecu te, ukoliko se otvori natječaj za vanjsku obnovu – daljnje ulaganje u dom u Bojani.

Obnovljena je i ribarska kuća, na kompleksu Vustje, a u što je uloženo više od 100.000 kuna, uglavnom proračunskog novca, a u ovom trenutku i ondje se postavlja fasada.

S obnavljanjem domova neće se stati dok svi ne budu privedeni svrsi i ponovno bili lijepo uređena mjesta sa svom pripadajućom infrastrukturom, pogodna za okupljanje građana i razna društvena događanja.