U sklopu projekta Zelena i poljoprivredna knjižnica Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma i ove je godine održano predavanje „Zeleni vrt – razmjena iskustava“. Tradicionalno, govornici su Ljiljana Diktić iz udruge „Eko Čazma” i Vjekoslav Budanec, upravitelj Poljoprivredne zadruge Plodovi Moslavine i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Organizator je Gradska knjižnica.

Cilj ovih predavanja je, kako im sam naziv govori, razmijeniti iskustva u povrtlarstvu i voćarstvu te skrenuti pozornost na važnost očuvanja starinskih sorti. Iz tog razloga, predavanja su i prigoda za razmjenu sjemenja. Također, govori se i o obradi zemlje, a naglasak se stavlja na ekološki uzgoj, sa što manje primjene kemijskih sredstava.

Govornici su se osvrnuli i na aktualnu vremensku situaciju i klimatske promjene te kako one utječu na rokove sjetve i sadnje za koje više ne postoje pravila, već se treba prilagođavati. Pomoć u proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda Čazmancima svakako nudi i Poljoprivredna zadruga „Plodovi Moslavine”, koja na području Čazme i susjednih općina djeluje već nekoliko godina. Osnovne kulture s kojima su krenuli, u suradnji s tvrtkom Podravka, bile su paprike, feferoni i krastavci kornišoni. Međutim, s vremenom šire i prilagođavaju asortiman potrebama tržišta.

– Zadruga dogovara proizvodnju kao i do sada, ali imamo i novih kultura. Probno smo kod nekih zadrugara krenuli s kupusom i tikvicama pa ćemo vidjeti kako će to ići. U principu interesa ima, a sve ovisi o sezoni kakva će biti – rekao je Budanec.

Foto: Davor Kirin-Photography