Digitalna pristupačnost

Slide Background
BIOLOŠKO KUPALIŠTE

Kupalište se prostire na 1600 četvornih metara. Dubina je do 1,35 metara za neplivače i do 3 metra na dijelu za plivače.

Main
  1. Održivi turizam osnovni je prioritet svake destinacije koja drži do sebe, a Čazma je prva u Hrvatskoj otvorila biološki bazen koji je dio cjelovitog projekta Čazma Natura. Projekt pozicionira Čazmu kao novo turističko središte i grad zelenog turizma, potpuno mijenja vizuru grada i čini ga jednom od naših najvećih kontinentalnih turističkih atrakcija održivog turizma.
  1. U sklopu svog najvećeg EU projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna (3,4 milijuna eura), Grad Čazma izgradio je prvi biološki bazen u Hrvatskoj u kojemu je već u prvoj sezoni uživalo preko 12 tisuća posjetitelja (za usporedbu, grad Čazma broji oko 7000 stanovnika).
  1. To je prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj. Takvi su bazeni već neko vrijeme hit u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji, a za njihovo se čišćenje ne koriste kemikalije (klor), već se voda pročišćava na okolišno prihvatljiv način, putem biofiltera. Time se održava ravnoteža unutar sustava.
  1. Ideja o gradnji prvog biološkog bazena u Hrvatskoj rodila se nakon posjeta prirodnom kupalištu u slovenskoj općini Radlje ob Dravi, prijateljskoj općini Grada Čazme.
  1. Tom je prilikom predstavljen način rada i funkcioniranje biološkog bazena, kao i troškovi gradnje i održavanja. Kako je u Čazmi dugi niz godina postojala želja za bazenom, otvoreni natječaj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova činio se kao izvrsna prilika za realizaciju dugogodišnjeg sna naših građana. Bazen je ponajprije namijenjen našim sugrađanima, ali privlači i goste iz drugih dijelova Hrvatske i šire.
  1. Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija. Osmišljen je tako da, uz plivanje, nudi i druge aktivnosti, kao što su priredbe i razna događanja, rekreaciju i opuštanje. Apsolutni trend u svijetu su upravo biološki bazeni koji su budućnost održivog turizma, a Hrvatska je zemlja koja svakako ima veliki potencijal za izgradnju bioloških bazena.
  1. Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma iznosi 13,5 milijuna kuna, a projekt Čazma Natura usmjeren je na zaštitu i očuvanje prirode i okoliša te njihovo turističko vrednovanje.
  1. Radno vrijeme : Biopark Čazma otvoren je tijekom lipnja, srpnja i kolovoza (eventualno dijela rujna), a kupalište je otvoreno sukladno vremenskim prilikama, u skladu s pravilnikom o održavanju Bioparka Čazma.