Digitalna pristupačnost

NOVOSTI

Novosti iz Čazme

Odlična vijest za ljubitelje bicikliranja! Na području grada Čazme postoje tri obilježene lokalne biciklističke rute, Plava, Zelena i Čazmanski kaptol. Svaka staza dužine je oko 30 km, a povezane su rutama iz Bjelovara, Garešnice, Zagrebačke županije i Lonjskog polja.

Zbog sadržaja i terena, rute Čazme svrstavaju se u kategoriju „gravel“ ruta. Gravel se obično opisuje kao vožnja biciklom po neasfaltiranim cestama i stazama, negdje između cestovnog i brdskog biciklizma.

Gravel rute vrlo su dobro prihvaćene jer ih mogu koristiti sve dobne skupine, što je pokazala i organizacija prve Natura gravel biciklijade, kojoj je prisustvovao velik broj rekreativaca svih dobnih skupina.

Kako bi se doprinjelo razvoju i unaprjeđenju cikloturizma u Čazmi, Turistička zajednica grada Čazme prijavila je projekt koji je izradila Razvojna agencija Čazma. Riječ je o trasiranju i obnovi postojećih ruta te uspostavi dvije nove.

Od Hrvatske turističke zajednice, za Razvoj i unaprjeđenje cikloturizma na području Grada Čazme dobiveno je tako 27.915 eura. Taj će se novac uložiti za snimanje postojećeg stanja biciklističkih ruta, trasiranje novih ruta koje će upotpuniti sadržaj outdoor proizvoda i gostima ponuditi jedinstven doživljaj Moslavine. Također, iskoristit će se za označavanje staza individualiziranim pločama, s točnim i ažuriranim informacija. Na oznake koje se nalaze u blizini turističkih lokaliteta koji nisu na ruti, otisnut će se barkod koji će se čitati aplikacijom Cyclo Tour(ist), koja je razvijena za područje Bilogore, a bit će nadograđena za Moslavinu. Biciklisti će dobiti sve potrebne obavijesti o obližnjem lokalitetu, kao i GPX trag dodatne rute do lokaliteta i natrag na glavnu rutu. Isto će biti i na križanjima ruta.

Osim prometnih oznaka i aplikacije, postavit će se tri info table kako bi svaki posjetitelj prije kretanja u gravel avanturu bio upoznat s rutom i bez mobilne aplikacije. Osim u aplikaciji, GPX tragovi bit će dostupni na mrežnim stranicama TZ Grada Čazme te na Info tablama, putem barkoda.

Nakon uređenja i trasiranja ruta, organizirat će se dvije biciklističke utrke kako bi cikloturizam ponudili domaćim i stranim gostima.

Foto: D. Kirin