Digitalna pristupačnost

NOVOSTI

Novosti iz Čazme

Dobitnici gradskih priznanja

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme održana je rasprava o dodjeli javnih priznanja za ovu godinu. Priznanja će biti uručena zaslužnim pojedincima i udrugama tijekom svečane sjednice koja će se održati povodom Dana grada.

Na prijedlog Udruženja obrtnika Čazma, priznanje će dobiti Tihomir Vreš, vlasnik servisa kućanskih aparata i trgovine na malo kućanskim aparatima i rezervnim dijelovima. Vreš kao obrtnik radi već 38 godina, zapošljava dvije osobe, i kroz njegovu radionicu prošlo je mnogo naučnika i zaposlenika. Aktivno sudjeluje u radu Udruženja obrtnika Čazma. Njegov doprinos prepoznat je i 2005. godine kada je dobio priznanje „Zlatne ruke“ Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije (HOK).

Još jedno priznanje na prijedlog Udruženja obrtnika dobit će Mario Bart, vlasnik proizvodnog obrta ALPLAS, specijaliziranog za strojnu obradu metala. Bartov obrt posluje već 21 godinu, te redovito sudjeluje na važnijim sajmovima u Hrvatskoj. Osim članova obitelji (supruge i sina), u svom obrtu zapošljava još 10 osoba. Dugogodišnji je član Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika Čazma, te je obnašao dužnost potpredsjednika. Također je dobitnik priznanja „Zlatne ruke“ Obrtničke komore BBŽ.

Na prijedlog Osnovne škole Čazma, priznanje će dobiti učiteljica Agneza Anić, koja već 42 godine prenosi znanje generacijama učenika. Njeni učenici redovito predstavljaju školu i Grad Čazmu na državnim natjecanjima u maketarstvu, modelarstvu, graditeljstvu i fotografiji. Smirenost i gotovo terapeutski razgovor sinonim su za ovu divnu učiteljicu. Često je u svom radu surađivala sa svim gradskim institucijama, osobito Gradskim muzejom Čazma koji je prepoznao Agnezino oko za umjetnost. Obzirom na skori odlazak u mirovinu, Agnezin utisak u školi ostati će zauvijek kroz sjećanja, fotografije, slike i obrazovane generacije mladih ljudi.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog Doma zdravlja BBŽ te će priznanje dobiti Dr. Draga Ljubić, specijalistica radiologije i vanjska suradnica Doma zdravlja BBŽ. Svojim dugogodišnjim radom doprinijela je boljitku zdravstvene zaštite i prosvjećivanju ljudi. Kao izvrstan dijagnostičar, pacijente je pravovremeno upućivala na daljnje dijagnostičke postupke i potrebno liječenje te pritom spasila brojne živote. Poznata je po svojoj stručnosti i ljudskosti, te iako je u zasluženoj mirovini, i dalje putuje iz Zagreba kako bi nesebično brinula o zdravlju ljudi Čazmanskog područja.

Na prijedlog Snježane Ferenčak, javno priznanje dobit će tvrtka D MOD d.o.o. Čazma, vlasnika Danijela Cindrića, koja se bavi dubinskim pranjem i poliranjem automobila te apliciranjem keramičke zaštite. Osnovana 2020. godine, tvrtka se ističe kao prvi car detailing studio u Čazmi i najbolji u županiji prema riječima klijenata. Prilikom promocije na društvenim mrežama, rado označe Grad Čazmu kao lokaciju što također doprinosi i ukupnoj promociji i posjećenosti Grada Čazme, stoji u obrazloženju prijave za javno priznanje.

Imenovanje ulica

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme donesena je odluka o preimenovanju postojećih i imenovanju novih ulica u naseljima Čazma, Bosiljevo, Općevac, Palančani, Sovari, Suhaja, Grabovnica, Bojana, Vučani, Gornji Draganec, Novo Selo, Vagovina i Andigola.

U naselju Čazma, katastarska općina Čazma, u ulici Svetog Andrije dodani su novi odvojci:

”Svetog Andrije, I. odvojak”, na k.č.br. 3006/1 i 3006/2, za objekte na k.br. od 28 do 30J,

”Svetog Andrije, II. odvojak”, na k.č.br. 2995/1 i 2995/2, za objekte na k.br. od 19 do 19D i 21A,

”Svetog Andrije, III. odvojak”, na k.č.br. 2996/1 i 2996/2, za objekte na k.br. od 39A do 39C, 41, 43, 45,47, 49, 93 i 95,

”Svetog Andrije, IV. odvojak”, na k.č.br. 2849 i 2853/3, za objekte na k.br. od 57 do 57E,

”Svetog Andrije, V. odvojak”, na k.č.br. 3013/1, za objekte na k.br. 62A i 62B.

U  naselju Čazma, k.o. Čazma, na k.č.br. 3025-DIO i 1583/1, od križanja s ulicom Trg Čazmanskog kaptola do naselja Gornji Draganec, dosadašnja ulica Novačića Milana mijenja naziv i sada se naziva ”Milana Novačića”.

U  naselju Čazma, k.o. Čazma, na k.č.br. 1705/2 od križanja s Milana Novačića do kraja ulice imenuje se ulica ”Vustje”.

U  naselju Čazma, k.o. Čazma, na k.č.br. 1669 od križanja s Milana Novačića do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Milana Novačića)  imenuje se ulica ”Kešerovac”, za objekte na k.br. od 88A do 88D.

U  naselju Čazma, k.o. Čazma, na k.č.br. 1541/1 od križanja s Milana Novačića do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Milana Novačića) imenuje se ulica ”Bedenik”, za objekte na k.br. od 141A do 141C.

U  naselju Bosiljevo, k.o. Bosiljevo, na k.č.br. 709 od križanja s ulicom Bosiljevo do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Bosiljevo) imenuje se ulica ”Ulica lug”.

U  naselju Bosiljevo, k.o. Bosiljevo, na k.č.br. 418 od križanja s ulicom Bosiljevo do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Bosiljevo) imenuje se ulica ”Jelajgradska ulica”.

U  naselju Bosiljevo, k.o. Bosiljevo, na k.č.br. 17/1 od križanja s ulicom Bosiljevo do mosta na rijeci Glogovnici (do sada sastavni dio ulice Bosiljevo) imenuje se ulica ”Gumnička ulica”.

U  naselju Bosiljevo, k.o. Bosiljevo, od križanja s ulicom Bosiljevo (do sada sastavni dio ulice Bosiljevo) imenuje se ulice koje se od sada nazivaju:

”Bosiljevo brdo”, na k.č.br. 712,

”Bosiljevo brdo, I. odvojak”, na k.č.br. 321 i 329,

”Bosiljevo brdo, II. odvojak”, na k.č.br. 350,

”Bosiljevo brdo, III. odvojak”, na k.č.br. 523, 492 i 537,

”Bosiljevo brdo, IV. odvojak”, na k.č.br. 388/2 i 389,

”Bosiljevo brdo, V. odvojak”, na k.č.br. 462,

”Bosiljevo brdo, VI. odvojak”, na k.č.br. 557, 567, 571 i 593,

U  naselju Općevac, k.o. Dapci, na k.č.br. 2058 i 2007 od križanja s ulicom Općevac do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Općevac) imenuje se ulica ”Ulica Matatinka”.

U  naselju Palančani, k.o. Dapci, na k.č.br. 1875, 1639, 1737, 1788 i 1808, od križanja s ulicom Palančani (do sada sastavni dio ulice Palančani) imenuje se ulica ”Buturiš”.

U  naselju Sovari, k.o. Dapci, na k.č.br. 871 i 1285/5, od križanja s ulicom Sovari do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Sovari) imenuje se ulica ”Sovari brdo”.

U  naselju Suhaja, k.o. Pobjenik, na k.č.br. 1694, od križanja s ulicom Suhaja do kraja ulice (do sada sastavni dio ulice Suhaja) imenuje se ulica ”Suhajica”.

U  naselju Suhaja, k.o. Pobjenik, na k.č.br. 1690, (do sada sastavni dio ulice Suhaja) imenuje se ulica ”Vinogradarska”.

U  naselju Grabovnica, k.o. Bojana, na k.č.br. 2175/1, 2172/1, 1350/5, 2204/1 i 1392/4 i 2174, od križanjnja s ulicom Ante Starčevića, do sada ulica Grabovnica, mijenja se u ”Sveti Vid”.

U  naselju Vučani, k.o. Bojana, u ulici Vučani, dodaju se odvojci koji se sada nazivaju:

”Vučani, I. odvojak”, na k.č.br. 2201, za objekte na k.br. od 19 do 21,

”Vučani, II. odvojak”, na k.č.br. 1851/3, za objekte na k.br. 26 i 27,

”Vučani, III. odvojak”, na k.č.br. 2199, za objekte na k.br. 31, 33 do 36 i od 38 do 42,

” Vučani, IV. odvojak”, na k.č.br. 2188, za objekte na k.br. od 50, 52 i 54 do58,

” Vučani, V. odvojak”, na k.č.br. 2186, za objekte na k.br. 60, 62 i 65 do 69.

U  naselju Novo Selo, k.o. Miklouš, na k.č.br. 1533/1, od postojeće ulice Novo Selo do granice naselja Novo Selo (k.br. 79 do 98), dosadašnja ulica Gornji Miklouš mijenja se u ”Novo Selo”.

U  naselju Bojana, k.o. Bojana, na k.č.br. 2125-DIO, 2132, 2133, od križanjnja s ulicom Bojana prema crkvi (do sada sastavni dio ulice Bojana) imenuje se ulica ”Bojana brdo”.

U  naselju Gornji Draganec, k.o. Draganec, na k.č.br. 1554, od križanjnja s ulicom Gornji Draganec do granice naselja Donji Draganec (do sada sastavni dio ulice Gornji Draganec) imenuje se ulica ”Vinogradska ulica”.

U  naselju Vagovina, k.o. Vagovina, na k.č.br. 723/2, 724/4, 1469 i 1445/1-DIO, od križanjnja s ulicom Vagovina do granice naselja (do sada sastavni dio ulice Vagovina) imenuje se ulica ”Stara Vagovina”.

U  naselju Andigola, k.o. Miklouš, na k.č.br. 1857/1, 1857/2 i 1857/3, imenuje se ulica Kopčić brdo”.

Troškove za provođenje ove odluke osobama koje imaju prebivalište ili boravište odnosno sjedište na području na koje se odnose izmjene, osigurati će se u proračunu Grada Čazme.

Kupnja nekretnina

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog odluke o kupnji tri zgrade i dvorišta na Trgu čazmanskog kaptola, čija ukupna površina iznosi 304 m2. Grad Čazma namjerava kupiti ove nekretnine od stečajnog dužnika MOSLAVINA DIONIČKO DRUŠTVO ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO – ”U STEČAJU”, čija je tržišna vrijednost utvrđena na 55.000,00 eura prema procjeni Financijske agencije, Regionalnog centra Zagreb.

Gradonačelnik Dinko Pirak izrazio je zadovoljstvo podrškom Vijeća te istaknuo važnost ovog koraka za daljnji razvoj grada.

– Do sada smo višestruko pokušavali stupiti u posjed ovih nekretnina kroz sastanke sa stečajnim upraviteljem, no bezuspješno, dok su neki drugi akteri uspjeli. Imamo situaciju gdje su dijelovi suvlasništva već ranije prodani, a Grad nije bio obaviješten. Često puta i građani postavljaju pitanje zašto Grad nije uredio zgradu? Pa ne možemo uređivati tuđe vlasništvo. Ovom odlukom ulazimo u proces koji će omogućiti konačno rješavanje statusa ovih nekretnina i njihovo uređenje za gradsku upotrebu, izjavio je gradonačelnik Pirak, naglašavajući da se uređenje neće dogoditi brzo jer zgrada ima još nekoliko suvlasnika.

– Donji poslovni prostor jednim djelom će pripasti Gradu Čazmi, dok jedan dio vlasništva ima obitelj Tijan. Ova obitelj također posjeduje livadu iza zgrade. Mi kupujemo dvorišni objekt koji građevinski ne vrijedi ništa te kupujemo dio čelne kuće koja ima još nekoliko vlasnika. U gornjem dijelu na katu su još tri suvlasnika. Razgovarali smo s njih dvojicom dok treći odbija bilo kakav razgovor, istaknuo je Pirak.

Iako se suočavaju s kompleksnom imovinsko-pravnom situacijom, Grad Čazma planira angažirati odvjetnike kako bi prisilio sve suvlasnike da se pridruže procesu renovacije i revitalizacije ovih prostora.

– Očekujemo izazove, ali vjerujem da ćemo uspješno okončati ovu inicijativu u korist naših građana i daljnjeg razvoja našeg grada, zaključio je gradonačelnik Pirak.

Uskoro počinje nova kupališna sezona

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme najavljena je i nova sezona na prvom hrvatskom biološkom kupalištu, Bioparku Čazma. Proteklih mjeseci intenzivno su se radili građevinski zahvati kako bi se unaprijedila ponuda. Radovi se privode kraju, uskoro će bazen biti napunjen i vrata će se otvoriti za posjetitelje.

– Proteklih mjeseci smo naporno radili na unaprjeđenju našeg biološkog kupališta. Radovi su skoro završeni i uskoro ćemo otvoriti vrata za novu sezonu. Ove godine, uz poboljšanja koja smo napravili, donosimo i nekoliko noviteta koji će dodatno poboljšati iskustvo naših posjetitelja. Također, pružamo priliku mladima da se pridruže našem timu za sezonski rad, izjavio je gradonačelnik Dinko Pirak.

 

Foto: D. Kirin