Rekordnih 77 filmova prijavljeno je na filmski natječaj “Odnosi i prijateljstva – online i offline” koji su u sklopu 6. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez. Od toga su 41 film napravili osnovnoškolci, a 36 filmova srednjoškolci.

O pobjednicima natječaja odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika organizatora: Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr. S obzirom na velik broj vrlo kvalitetninih filmova, ove su godine, uz pobjednički film, posebna priznanja dobila po tri filma u svakoj kategoriji.

ONLINE [TANKA LINIJA] OFFLINE

U osnovnoškolskoj kategoriji pobjedio je film “Online [tanka linija] Offline” koji su napravili Pia Jandrić, Iris Huđin i Noa Pirak iz Medijske skupine Osnovne škole Čazma, uz mentoricu Nikolinu Huđber Mesar.

“Film prikazuje odnos mladih kojima je u današnje vrijeme lakše i prirodnije komunicirati putem društvenih mreža nego uživo. Filmom se želi naglasiti sve veća otuđenost među mladima, a istovremeno sve veća potreba održavanja odnosa u okružju koje nije stvarno i u kojem su sve osobe idealne i mogu biti tko žele i što žele. Mladi se u stvarnom svijetu osjećaju nesigurno, dok se u virtualnom svijetu osjećaju ugodno i sigurno jer im servira baš ono što im treba”, objasnili su autori pobjedničkog filma.

Iskusili su kako je snimanje filma izazov, pogotovo kad nedostaje čak i osnovna oprema, no zaključili da je najbitnije imati volju. “Puno učimo i snalazimo se na razne načine, što ponekad zna biti i zabavno. Nadamo se da ćemo snimiti još filmova i da će biti sve bolji”, rekli su mladi autori.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – Filmskoj radionici za djecu i mladež, koja će se održati u Fužinama od 17. do 22. srpnja, ili na Školi medijske kulture “dr. Ante Peterlić” u Varaždinu od 17. do 25. kolovoza.